Voorlichting

Zwemmen in zeevonk: gevaarlijk of niet?

Wie op een zwoele zomeravond aan het strand loopt heeft grote kans een lichtgevende blauwe gloed in het water te zien. Dit wordt veroorzaakt door zeevonk, een bolvormig ééncellig organisme. Kun je zwemmen als er sprake is van zeevonk? Voor de mens is zwemmen in water met zeevonk niet gevaarlijk.

Zeevonk is een soort alg en behoort tot de pantserwieren, een groep eencellige organismen waarvan niet bekend is of het nu planten of dieren zijn. Om het water op te laten lichten, moet er veel zeevonk aanwezig zijn. Ideale omstandigheden hiervoor zijn warmte, zon en weinig wind, zodat er weinig beweging in het water zit.

Chemische reactie
Wanneer er genoeg zeevonk samen is, ontstaat door bewegend water een chemische reactie. Hierbij komt blauw licht vrij. Zo kan zeevonk bijvoorbeeld oplichten door de golfslag of wanneer je stappen zet in ondiep water. Bij daglicht kan zeevonk een oranjerode kleur hebben.
 
Tropische dagen 
Je ziet zeevonk vooral wanneer een aantal warme/zonnige dagen elkaar opvolgen. Een serie tropische dagen met weinig wind is het meest ideaal, maar ook bij temperaturen van 20 tot 25 graden Celsius kan zeevonk soms al te zien zijn. Na een tropische dag met 30 graden is het vaak nog lang warm en aangenaam om tot laat op het strand te blijven en het fenomeen te bewonderen.
 
Goed afspoelen
Zeevonk kan veel ammonium bevatten. Hoge concentraties ammonium kunnen schadelijk zijn voor vissen en andere zeedieren. Voor de mens is zwemmen in water met zeevonk niet gevaarlijk. Soms kan er na het zwemmen daarin wel huidirritatie ontstaan. Het is dan ook aan te raden om na het zwemmen altijd goed af te spoelen door te douchen of onder te dompelen in zoet water.

Bron: Ecomare Texel, Zeevonk: kennis en weetjes.