Voorlichting

Vlaggen voor vlaggenmast

Reddingsbrigades beschikken op hun post(en) over vlaggen voor de vlaggenmast. Deze vlaggen worden door lifeguards, naar de actuele situatie, gehesen. Om baders, zwemmers, watersporters en overige recreanten te informeren over en te waarschuwen voor de risico's die verbonden zijn aan open water (zee en binnenwater).

Rood over geel (rechthoekige vlag)
rood boven geel b
Lifeguards aanwezig!
Deze vlag geeft aan dat de reddingspost is geopend en in het werkgebied van de reddingsbrigade toezicht wordt gehouden door gekwalificeerde lifeguards.

Rood (rechthoekige vlag)
rood
Niet zwemmen! Zeer gevaarlijk!
Deze vlag geeft ernstig gevaar aan. Deze vlag wordt gehesen als de condities van het (zwem)water zeer gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden ten zeerste afgeraden.

Rood over rood (twee rechthoekige vlaggen boven elkaar)
rood

rood
Zwemmen en baden verboden!
Deze vlaggen geven een zwemverbod aan. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water zijn verboden. Mensen kunnen hiervoor een boete krijgen.

Geel (rechthoekige vlag)
gele vlag
Pas op met zwemmen! Gevaarlijk!
Deze vlag geeft gevaar aan. Deze vlag wordt gehesen als de condities van het (zwem)water gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden afgeraden. Zwemmers en baders moeten extra voorzichtig en waakzaam zijn.

Oranje (windzak)
oranje windzak
Pas op met zwemmen! Geen drijfmiddelen gebruiken!
De windzak geeft aan dat het onveilig is om met (opblaasbare) drijfmiddelen het water op te gaan. De windzak wordt gehesen bij aflandige wind.

Wit met blauw vraagteken (rechthoekige vlag)
Vraagteken
Kind gevonden!
Deze vlag geeft aan dat er een kind is gevonden dat haar/zijn ouders en/of verzorgers mist. De ouders/verzorgers worden verzocht zich direct bij de reddingspost te melden.

Groen met wit kruis (rechthoekige vlag)
groen met wit kruis
Eerstehulppersoneel aanwezig op reddingspost!
Deze vlag geeft de aanwezigheid van Eerste Hulp-personeel op de reddingspost aan.

Paars (rechthoekige vlag)
paars
Gevaarlijke (zee)dieren en/of ongedierte in het water!
Deze vlag geeft aan dat er sprake is van gevaarlijke (zee)dieren en/of ongedierte in het water. Zwemmen wordt afgeraden.