Voorlichting

Waarschuwingsvlaggen

Reddingsbrigades beschikken op hun post(en) over waarschuwingsvlaggen voor de vlaggenmast en voor vlaggenstokken. Deze worden door lifeguards, naar de actuele situatie, gehesen dan wel per twee geplaatst aan de waterlijn. Om baders, zwemmers, watersporters en overige recreanten te informeren en te waarschuwen voor risico's verbonden aan het open water (zee of binnenwater) ter plaatse.

Waarschuwingsvlaggen

Word donatuer van Reddingsbrigade Nederland

Op zwemlocaties waar lifeguards toezicht houden moet het gebruik van waarschuwingsvlaggen door reddingsbrigades duidelijk zijn voor het publiek. Daarom geldt voor het gebruik ervan een landelijk protocol met als doel: eenduidigheid.

Betekenis van waarschuwingsvlaggen
Het publiek wordt sterk aangeraden kennis te nemen van de betekenis van de waarschuwingsvlaggen voor de vlaggenmast en de voor vlaggenstokken.

Alle waarschuwingsvlaggen die door Reddingsbrigade Nederland overgenomen zijn, vinden hun oorsprong bij de International Life Saving Federation (ILS), de International Life Saving Federation of Europe (ILSE) en/of de International Organization for Standardization (ISO).