Voorlichting

Veilig genieten op natuurijs

Strenge vorst is in het land. Sloten, grachten, rivieren, kanalen, meren en plassen; ze zijn (deels) bevroren. Je wilt het ijs op, het ervaren, gaan schaatsen. Geniet er samen van, maar: denk ook na over de risico's en bereid je goed voor! Weet wat je kunt doen als jij door het ijs bent gezakt of als je ziet dat een ander in het koude water terechtgekomen is.


donatiebanner

Tips om veilig te schaatsen:

 1. Stel je thuis op de hoogte van de lokale ijssituatie. Bijvoorbeeld door de website van de gemeente, de website van de ijsvereniging of Schaatsen.nl te bekijken.
 2. Ga bij voorkeur schaatsen op aangemerkte, erkende en goedgekeurde schaatslocaties, zoals natuurijsbanen en opgespoten stukken weiland.
 3. Laat het thuisfront weten waar je gaat schaatsen.
 4. Neem reddingsmiddelen mee. Met ijsprikkers kun je jezelf uit een wak trekken. Met een reddingsklos of een touw kun je anderen helpen die door het ijs zijn gezakt. Een fluitje is handig om in geval van nood mensen op afstand te attenderen dat je hulp nodig hebt.
 5. Neem waterdicht verpakt een mobiele telefoon mee.
 6. Neem eventueel reservekleding mee; bij noodgevallen zeer welkom.
 7. Ga nooit alleen het ijs op.
 8. Volg de aanwijzingen van de gemeente, de ijsvereniging en andere betrokken vrijwilligers.
 9. Let op waarschuwingen voor (wind)wakken en bijten. Wees alert bij kleurveranderingen; die kunnen duiden op zwakke plekken in het ijs.
 10. Let op bij bruggen, riet, waterplanten en overhangende takken. Het ijs is daar meestal niet van de beste kwaliteit. Er bestaat een grotere kans dat je erdoor zakt.

Extra tip! Volg de cursus 'Hoe kom ik uit een wak?' bij de Reddingsbrigade.
Extra tip! Lees op Schaatsen.nl de 'Twintig gouden regels voor schaatsen op natuurijs'.

Wat moet je doen als je zelf door het ijs bent gezakt?

 • Probeer rustig te blijven.
 • Breek het ijs af totdat het steviger wordt.
 • Probeer zijwaarts of ruggelings uit het wak te komen door je met de voeten af te zetten tegen het ijs en dan op het ijs te rollen.
 • Met ijsprikkers kun je je op het ijs trekken en vervolgens van het wak wegrollen.
 • Ga pas staan als je zeker weet dat het ijs stevig genoeg is.
 • Zwem, als je onder het ijs terechtgekomen bent, op de rug en zoek naar de donkere plek (het wak of de bijt) dan wel een afwijkende (vaak zwakkere) plek in het ijs. Zet in het laatste geval met handen en voeten af tegen de onderkant van het ijs en probeer daarbij met de voeten een gat in het ijs te schoppen.

Wat moet je doen als een ander door het ijs is gezakt en zelf niet meer uit het koude water kan komen?

 • Bel 112!
 • Let op de eigen veiligheid! Ga niet zomaar zelf het ijs op richting het slachtoffer. Niemand is gebaat bij een extra slachtoffer in het water.
 • Maak contact met het slachtoffer door een reddingsklos, touw, tak of kledingstuk toe te werpen. Probeer hem of haar daarmee uit het water te trekken.
 • Help het slachtoffer naar en in een warmere omgeving.