Muien

Muien vormen een groot risico voor zwemmers aan de kust. Veel mensen maken niet de juiste keuze als ze in een mui terechtgekomen zijn. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren van de zee en te weten wat te doen in een gevaarlijke situatie. Met de poster 'Mui', onderdeel van de campagne 'Aan de slag voor meer veiligheid', biedt Reddingsbrigade Nederland tips voor meer veiligheid.

Muien

Download de poster, ook beschikbaar in Arabisch, Duits, Engels en Pools.

donateurbalk - breed

Voor de kust liggen vaak zandbanken. Tussen de zandbanken bevinden zich muien, waarbij water de zee in stroomt (bij laagwater, eb) of richting het strand (bij hoogwater, vloed). Een mui is gemiddeld 15 tot 30 meter breed en kan tot 100 meter de zee in stromen, met een snelheid tot wel 10 kilometer per uur; dat is sneller dan een olympisch zwemmer!

mui(stroming)2

Wanneer kan er sprake zijn van een mui?
Het is een vergissing om te denken dat muien alleen met slecht weer aanwezig zijn. Sterke muien kunnen ook ontstaan bij een vlakke zee en prachtig mooi weer. De reden hiervoor is dat muien niet worden veroorzaakt door het weer, maar door de golven, het getij en de vorm van de bodem. Muien kunnen overal ontstaan waar brekende golven zijn. Aan het strand, bij pieren en strekdammen, bij rotsen of obstakels in zee. De kans op muien is wel het grootst bij afgaand tij (eb). Houd hiermee rekening bij strandbezoek!

Hoe herken je een mui?
Het herkennen van een mui is lastig en vergt wat oefening. De eerste stap is om de zee op enige afstand van de vloedlijn te bekijken. Muien zijn makkelijker te herkennen als je hoger staat, bijvoorbeeld op het duin, de strandopgang of de boulevard. Let vervolgens op plekken waar de golven niet breken, dus vlakke plekken of ruimtes in de lijn van brekende golven. Of op plekken waar de golven in de branding afwijken van de rest van de branding. Let ook op schuim of 'stof' in het water dat van het strand afdrijft. Soms heeft dit water ook een andere kleur. Elke mui is anders, en vaak moeilijk te herkennen door personen die hierin niet getraind zijn. Dat maakt muien gevaarlijk. Het risico van een mui hangt af van meerdere factoren, zoals de hoogte en kracht van de golven, het getij, natuurlijke en kunstmatige omstandigheden en de vaardigheden en ervaring van een zwemmer.

Hoe voorkom je in een mui terecht te komen?
Ga alleen de zee in op locaties waar toezicht wordt gehouden door een reddingsbrigade. Vraag een lifeguard om informatie over de omstandigheden. Zij kunnen vertellen waar muien zijn en wat de risico's van de zee zijn. Wie niet goed kan zwemmen, moet niet verder dan de knieën het water ingaan. Op een strand zonder reddingsbrigade is het belangrijk muien te herkennen en te weten hoe er uit te komen. Neem altijd een drijfmiddel mee als je toch het water ingaat!

Wat te doen als je in een mui terechtkomt?
Wie in een mui terechtkomt, moet zich ervan bewust zijn dat een mui je nooit onder water trekt, maar wel van de kust zal doen afdrijven. Het belangrijkste is: rustig blijven. Probeer de aandacht van de reddingsbrigade of badgasten te trekken door te roepen en te zwaaien om hulp. Laat je met de stroming meedrijven. Probeer nooit tegen de stroming in te zwemmen; dan raak je vermoeid en loop je een verhoogde kans om verder in de problemen te komen! Het belangrijkste is te blijven drijven. Wie goed kan zwemmen, kan parallel aan de kust gaan zwemmen; zo kom je uit de mui. Als dit niet lukt: laat je rustig met de stroming meevoeren tot achter de zandbanken en de golven. De mui neemt daar in kracht af. En wacht op hulp.

Wat te doen als je iemand in een mui ziet?
Laat een redding van een zwemmer uit een mui altijd over aan een lifeguard. Het komt vaak voor dat personen die iemand uit een mui willen redden zelf het slachtoffer worden. De beste manier om te helpen, is direct de reddingsbrigade te waarschuwen en de drenkeling een drijfmiddel (bijvoorbeeld een bodyboard of een voetbal) toe te werpen, zodat die kan blijven drijven. Houd de drenkeling altijd in de gaten!

    Word donatuer van Reddingsbrigade Nederland