Service Center

Ontwikkeling en productie reddingsboot RNR490

Reddingsbrigade Nederland ontwikkelt al jaren eigen reddingsboten. Na de vlet BRB (BondsReddingsBoot), Rescue 1, Rescue 2, Rescue 3 en RNR430 is hard gewerkt om het nieuwste type in productie te kunnen brengen: de RNR490. De RNR490 is ontworpen op basis van de jarenlange expertise van het Service Center en de ervaringen van reddingsbrigades.

De RNR490 is een RIB, een 'rigid inflatable boat' ofwel een 'onbuigbare opblaasbare boot'. Dit type is in eigen beheer gebouwd en gebaseerd op de onderzijde van de Rescue 3, maar dan met dikke Hypalon 'tubes' in plaats van polyester. Die hebben vijf luchtkamers en overdrukventielen, wat het geheel onzinkbaar maakt. De RNR490 is ideaal uitgebalanceerd, met een laag zwaartepunt vanwege de diep onderdeks geplaatste tank; een verandering ten opzichte van voorgaande modellen.

Ultrasterk
De boot heeft een werkdek (zonder kabels) met een gotere binnenmaat; er is plaats voor twee liggende slachtoffers en zes geredde personen. Er is speciaal anti-slip op de bodem aangebracht en een slijtstrip op de kiel. Dit alles is ultrasterk gebouwd, van Nederlandse kwaliteit. Ook zijn er ruim voldoende opbergmogelijkheden. Het motorvermogen varieert van 50 tot 90 pk. Het adviesvermogen is 75 pk. De diepe V-bodem zorgt ervoor dat haarscherp sturen mogelijk is, en comfortabel varen in ruw water met hoge golven. De RNR490 is erg koersvast en vaart droog. Deze boot kun je makkelijk aanleggen bij andere vaartuigen, zonder schade te veroorzaken.

Testvaart
De RNR490 werd in de aanloop naar Rescue Vlissingen 2018 afgebouwd en vaarklaar gemaakt. Tijdens dat evenement zijn een presentatie en demonstraties verzorgd. Daarna kwam deze reddingsboot voor reddingsbrigades beschikbaar voor een testvaart. Meer informatie over de RNR490 staat in de bijbehorende brochure.

Voor meer informatie is contact op te nemen met Stephen Zwenger (hoofd Service Center) via servicecenter@reddingsbrigade.nl of Kees Buis (coördinator Zakelijke dienstverlening) via kbuis@reddingsbrigade.nl. Beiden zijn ook bereikbaar via 0225-545858.