Maatschappelijke diensttijd

'Veilig in zee met MDT'

'Veilig in zee met MDT' ging in december 2020 van start. Dit MDT-project is het vervolg op het proeftuinproject 'Reddingsbrigade: een ervaring voor het leven!' van Reddingsbrigade Nederland, dat een groot succes was. In het nieuwe project vindt een landelijke verbreding plaats onder aanvoering van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) in samenwerking met Reddingsbrigade Nederland. Jongeren tussen de 14 en 27 jaar volgen hierbij een traject in maatschappelijke diensttijd (MDT) bij een reddingsbrigade, zwemvereniging of zwembad.

'Veilig in zee met MDT'
MDT'ers tijdens de weekopleiding Lifeguard Open Water in Almere. (Foto: Francien van der Aar)

Bij 'Veilig in zee met MDT' worden de deelnemende jongeren, MDT'ers, eerst getraind in levensreddend handelen (reanimeren en AED-gebruik). Dat gebeurt door geneeskundestudenten van het Erasmus MC, die hiervoor zijn opgeleid door artsencollectief Schok & Pomp. Het geven van training aan jongeren is voor deze geneeskundestudenten ook hun maatschappelijke diensttijd. De MDT'ers worden zo enthousiast gemaakt om een maatschappelijke bijdrage te leveren in relatie tot zwemveiligheid.

Doelstelling
De doelstelling van 'Veilig in zee met MDT' tot eind 2022 is dat 60 geneeskundestudenten circa 4800 jongeren op scholen (vo, mbo en hbo) trainen in levensreddend handelen en dat van deze groep 540 MDT'ers ook kiezen voor een maatschappelijke diensttijd in relatie tot zwemveiligheid. Die jongeren leveren bij reddingsbrigades, zwemverenigingen en zwembaden een maatschappelijke bijdrage, bijvoorbeeld als hulpverlener bij evenementen of als begeleider bij (zwem)lessen, trainingen of andere activiteiten in, op en langs het water.

EHBO-diploma
Om deze verantwoordelijke taken te kunnen doen, behalen de jongeren eerst het EHBO-diploma en krijgen zij een gerichte opleiding. Kiezen wat bij je past. Snappen hoe je plezier, uitdaging en veiligheid combineert. Samenwerken met gelijkgestemden. Het hebben van een leuke en leerzame tijd. Dat zijn de uitgangspunten voor de taken die de MDT'ers gaan verrichten.

Zwembranche
Titus Visser, directeur van de NRZ, ziet grote kansen voor de zwembranche: ,,Via dit MDT-traject zorgen we ervoor dat jongeren bijdragen aan de veiligheid van badgasten. Ze leren levensreddende handelingen te verrichten. Zo kunnen ze, nu en later, levens redden. Daarnaast is dit een kans voor reddingsbrigades, zwemverenigingen en zwembaden om jongeren te binden aan hun organisatie en maatschappelijke doelen.''

Winnaars
Reddingsbrigade Nederland voerde van 1 september 2018 tot 1 oktober 2020 het proeftuinproject uit. Directeur Koen Breedveld geeft aan dat een MDT-project alleen maar winnaars kent. ,,Jongeren krijgen een mooie kans om zich te ontwikkelen en daadwerkelijk anderen te helpen, de zwembranche krijgt nieuwe impulsen en de samenleving profiteert van meer veiligheid in, op en langs het water.''

Gerelateerd:
ZonMw - 'Veilig in zee met MDT' (projectomschrijving)