Inflatable Rescue Boat (IRB)

IRB, oftewel Inflatable Rescue Boat, is een van de meest spectaculaire onderdelen van de sport Lifesaving. IRB wedstrijden zijn snel, spannend en zeer uitdagend. Het vraagt ontzettend veel kennis van de boot en de omstandigheden, vaardigheden en kracht en fitheid.

Bij IRB wedstrijden strijden club teams tegen elkaar op verschillende onderdelen. Bij alle onderdelen staat de IRB centraal. Een IRB is een opblaasbare rubberen boot met buitenboord motor die gebruikt wordt door Reddingsbrigades over de hele wereld. IRB wedstrijden worden over de hele wereld gehouden. Landen als Australie, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Groot-Britannie, de Verenigde Staten, Japan, Duitsland en Frankrijk behoren al jaren tot de absolute wereldtop.

IRB competities zijn oorspronkelijk opgezet om de reddingsvaardigheden van lifeguards te optimaliseren. Teams kunnen hun vaardigheden en technieken met elkaar uitwisselen, verbeteren hun bekwaamheid en laten zien dat ze reddingsacties kunnen uitvoeren onder grote druk en op een snelle betrouwbare manier.  

Bij IRB wedstrijden wordt er gestreden op verschillende onderdelen: Single Rescue, Mass Rescue, Team Rescue en Rescue Tube Rescue. Ieder onderdeel wordt gedaan door een club team. Bij de meeste events bestaat een team uit een schipper, bootbemanning en een drenkeling. Een team moet verschillende rondes varen voordat het in de finale staat.  

Onderdelen (internationaal)