Lifesavingsport

Zwembad, strand en zee

De lifesavingsport is ontwikkeld om lifeguards fit en scherp te houden voor het echte reddingswerk in, op en langs het water. Zwembad, strand en zee vormen de arena's voor de wedstrijdonderdelen, die onderverdeeld zijn naar 'pool events' en 'ocean events'. In de categorieën aspiranten, junioren, senioren en masters gaan sporters zowel individueel als in teamverband de krachtmeting met elkaar aan.

Zwembad, strand en zee
Orange Cup 2018. (Foto: Reddingsbrigade Nederland)

De lifesavingsport, inmiddels uitgegroeid tot een internationale competitieve sportdiscipline, is oorspronkelijk ontwikkeld om lifesavers aan te moedigen hun specifieke fysieke en mentale vaardigheden - nodig om levens in, op of langs het water te redden - te ontwikkelen, behouden en verbeteren.

Onderdelen
Bij de onderdelen ('pool events' en 'ocean events') worden de fitheid, de levensreddende vaardigheden van lifesavers en de samenwerking tussen lifesavers getest. Bij levensreddende vaardigheden gaat het om bijvoorbeeld het uitvoeren van reddingen en het verlenen van eerste hulp. Het gaat niet alleen om de fysieke aanleg, maar ook om het vermogen om prioriteiten te stellen, je aan te passen en te laten zien wat initiatief is.


Motiveren
De lifesavingsport is de enige sport ter wereld waarvoor sporters eerst de vaardigheden leren om zichzelf en anderen te redden om daarna deze vaardigheden te gebruiken in competitieverband. Kinderen ontwikkelen de benodigde vaardigheden tijdens het diplomazwemmen in de opleidingslijn Lifesaving; ze maken tijdens de lessen kennis met de lifesavingsport door middel van leuke spelvormen en competitie-elementen die zijn afgeleid van de onderdelen. Dit moet motiveren om op de onderdelen te gaan trainen en deel te nemen aan lifesavingsportwedstrijden.

Deelnemers
Een groeiend aantal van de ruim 21.000 leden van Reddingsbrigade Nederland, die via de 152 reddingsbrigades aangesloten zijn, houdt zich bezig met de lifesavingsport. De mondiale groei blijkt uit bijvoorbeeld het aantal deelnemers aan het Wereldkampioenschap Lifesaving: 4000 in 2012, 5000 in 2016, 7000 in 2018. Reddingsbrigade Nederland, en daarmee Nederland, wordt vertegenwoordigd door het Nationaal Team Lifesaving Senioren (NTLS Dames, NTLS Heren) en het Nationaal Team Lifesaving Junioren. Aan beide selecties is een begeleidingsteam verbonden waartoe een bondscoach behoort. De lifesavingsport is erkend door NOC*NSF en het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Uitgebreide informatie over de lifesavingsport staat ook op de website van de Programmaraad Sport Evenementen.