Hoe is Reddingsbrigade Nederland anders dan de KNRM?

Reddingsbrigade Nederland is de koepelorganisatie van 147 lokale reddingsbrigades, met brigadeposten verspreid over het land, aan de kust en in het binnenland. Onder de in totaal ruim 21.000 leden zijn 2750 lifeguards, goed opgeleide (overwegend onbetaalde) vrijwilligers, die toezichthouden en hulpverlening bieden aan recreanten (zonners, baders, zwemmers, watersporters). Zowel op het strand, op zee dichtbij de kust, bij binnenwater als in zwembaden. Onze missie is: meer veiligheid in, op en langs het water. We doen het uiterste om te zorgen dat er niemand verdrinkt, en iedereen veilig kan genieten van het vele water dat Nederland telt.

Reddingsbrigade Nederland verzorgt voorlichting aan het Nederlandse publiek en aan toeristen alsook opleidingen. Reddingsbrigade Nederland onderhoudt bovendien de Nationale Reddingsvloot (NRV). Reddingsbrigades verenigd onder Reddingsbrigade Nederland geven, in tegenstelling tot de KNRM, zwemlessen aan de jeugd. Brigadeleden houden daarnaast preventief toezicht bij waterrijke evenementen en doen aan de lifesavingsport.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zorgt er via 45 reddingstations en 1400 vrijwilligers voor dat boten en manschappen klaar staan om hulpverlening te bieden aan mensen die op het water in de problemen komen (schippers, surfers, kiters). De reddingstations worden bemand door vrijwilligers. Betaalde KNRM-lifeguards zorgen voor strandbewaking op de Friese Waddeneilanden (Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog) en in Wassenaar. De KNRM geeft ook voorlichting over waterveiligheid.

Op sommige locaties bevindt zich zowel een KNRM-reddingstation als een of meer posten van een reddingsbrigade. Er is sprake van een soepele samenwerking tussen de collega-hulpdiensten. Sommige KNRM-reddingstations zijn ook reddingsbrigadepost (Huizen). Soms hebben beide organisaties dezelfde huisvesting (Egmond aan Zee). In een aantal regio's starten kinderen bij een reddingsbrigade en stromen op latere leeftijd door om als vrijwilliger (ook) voor het KNRM-reddingstation actief te zijn.