Hoe is Reddingsbrigade Nederland anders dan de KNRM?

De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) zorgt er via 41 'reddingstations' voor dat boten en manschappen klaar staan om mensen die op het water in de problemen komen (schippers, surfers, kiters) te redden. Dat doet de KNRM kosteloos. De reddingstations worden bemand door vrijwilligers, net zoals bij de 157 lokale reddingsbrigades die bij Reddingsbrigade Nederland zijn aangesloten. Verder zorgen betaalde KNRM-lifeguards voor de strandbewaking op de Friese waddeneilanden en in Wassenaar, in samenwerking met vrijwilligers van de lokale reddingsbrigade. De KNRM geeft ook voorlichting over waterveiligheid.

In tegenstelling tot de KNRM, geeft Reddingsbrigade Nederland zwemles aan jeugd; doet Reddingsbrigade Nederland aan lifesavingsport; onderhoudt Reddingsbrigade Nederland de Nationale Reddingsvloot; houdt Reddingsbrigade Nederland preventief toezicht bij evenementen; zijn de reddingsposten niet alleen gesitueerd langs de kust, maar ook in het binnenland. 

Op sommige plaatsen bevinden zich zowel KNRM-reddingstations als posten van reddingsbrigades. Doorgaans is sprake van een soepele samenwerking tussen de collega-hulpdiensten. Sommige KNRM-reddingstations zijn ook reddingsbrigadepost (Huizen). Soms hebben beide organisaties dezelfde huisvesting (Egmond). Veel kinderen starten bij een reddingsbrigade, en stromen op latere leeftijd door om als schipper of opstapper ook voor het KNRM-reddingstation actief te zijn.