Campagne

Zwemmen in open water

Tips voor zwemmen in open water is de titel van een flyer van de campagne Aan de slag voor meer veiligheid die ook is opgenomen in de folder Tips voor meer veiligheid - Binnenwater (beschikbaar in meerdere talen). Deze flyer ontwikkelde Reddingsbrigade Nederland voor kinderen in lijn met haar missie: meer veiligheid in, op en langs het water.

Zwemmen in open water

Word donatuer van Reddingsbrigade Nederland

Tips voor zwemmen in open water
Je kunt van alles doen om niet te verdrinken. Zorg eerst dat je goed kunt zwemmen. Heb je de diploma’s van het Zwem-ABC gehaald? Heb je daarna regelmatig binnen gezwommen en geoefend? Ja? Dan pas is het verstandig om buiten te zwemmen. Maar: doe dit nooit alleen en op plekken waar dit mag en waar toezicht is.

Dus, wat moet je doen?
1. Leer zwemmen
2. Zwem nooit alleen
3. Zwem waar dit mag en waar toezicht is

Ben je zelf in de problemen?
Als je in het water valt, raak dan niet in paniek. Ga eerst even op je rug drijven om rustig te worden of gebruik iets om op te drijven, bijvoorbeeld een voetbal of een plastic zak. Zo zorg je ervoor dat je boven water blijft. Roep of zwaai daarna om hulp. Blijf rustig wachten totdat je hulp krijgt.

Dus, wat moet je doen?
1. Raak niet in paniek
2. Ga op je rug drijven of gebruik iets om op te drijven
3. Roep of zwaai om hulp

Zie je iemand in de problemen?
Het is niet makkelijk om iemand die in de problemen is te helpen. Roep zo snel mogelijk een ander die met jou kan helpen, bijvoorbeeld een ouder. Daarnaast is 112 bellen goed. Gooi – als dat mogelijk is – iets in het water dat blijft drijven; een reddingsboei, een voetbal of een bodyboard. Dat kan iemand boven water houden. Je kunt ook iets naar hem of haar uitsteken wat te pakken is, zoals een tak, een stuk hout of een touw. Roep dat hij of zij moet proberen naar de kant te zwemmen. Maar, zie je iemand in de problemen, ga dan nooit zelf het water in. Blijf op de kant! Zo kom je zelf niet in de problemen. En: blijf kijken waar die persoon in het water is, of vraag een ander om dat te doen, totdat hij of zij hulp krijgt.

Dus, wat moet je doen?
1. Roep om hulp
2. Gooi iets wat blijft drijven of steek iets uit wat kan worden gepakt
3. Praat iemand naar de kant
4. Ga er nooit zelf in!

Ben je in bezit van het Zwem-ABC dan kun je nog zwemvaardigheidsdiploma’s halen. Word lid van een reddingsbrigade en leer ook zwemmend redden!