Terug
Nieuws

Verdrinkingscijfers CBS onderstrepen belang van risicobewustwording

In 2021 verdronken 80 inwoners van Nederland in open water dan wel in of om het huis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag op basis van de verdrinkingscijfers. Het gaat om minder slachtoffers dan in de hete zomers van 2018 en 2020. Reddingsbrigade Nederland blijft zich inspannen voor meer risicobewustwording, bijvoorbeeld met de landelijke campagne Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water.

Drukte op het strand van Egmond aan Zee. (Foto: Reddingsbrigade Nederland / MJ)

Worden verdrinkingen bij vervoersongevallen, zelfdodingen door verdrinking en overige verdrinkingen bij de accidentele verdrinkingen opgeteld dan ging het vorig jaar om 210 verdrinkingen van inwoners van Nederland. In vergelijking met de jaren 50 van de vorige eeuw verdrinken er jaarlijks minder mensen, maar de laatste decennia daalt het aantal verdrinkingen niet verder. Het CBS-bericht vermeldt ook dat het aantal verdrinkingen naar verhouding hoger is onder migranten en hun hier geboren kinderen. Daarnaast overlijden relatief veel ouderen (60+) door verdrinking.

Wie checkt jou als je het water in gaat?
''Ik ben blij dat het aantal verdrinkingen in 2021 niet zo hoog lag als in de hete zomer van 2020’’, aldus Koen Breedveld, directeur van Reddingsbrigade Nederland. ''Verdrinkingen veroorzaken veel leed, bij nabestaanden, omstanders én hulpverleners. We kunnen nog zoveel meer doen om dat leed te voorkomen! Daarom roepen wij op deze dag, World Drowning Prevention Day, burgers op om stil te staan bij de vraag 'Wie checkt jou als je het water in gaat?'. Als mensen elkaar beter in de gaten houden in, op en langs het water en recreëren waar lifeguards toezicht houden dan zetten we daarmee een eerste belangrijke stap om het aantal verdrinkingen omlaag te brengen.’’

Niet-inwoners
Volgens de CBS-cijfers verdronken er tussen 2012 en 2021 in Nederland ook 394 mensen die geen inwoner van Nederland waren, waaronder toeristen en tijdelijke werknemers. Het ging om onder meer 220 accidentele verdrinkingen, 92 zelfdodingen door verdrinking en 48 verdrinkingen bij vervoersongevallen. Reddingsbrigade Nederland richt zich daarom op meertalige voorlichting.

Meer informatie over de campagne 'Wie checkt jou?' staat op Veiliginenuithetwater.nl.
Meer informatie over World Drowning Prevention Day (WDPD) staat WDPD.nl.

Deel 

Meer nieuws

overzicht