Terug
Nieuws

Inzet NRV-eenheden in Limburg en België

De Nationale Reddingsvloot (NRV) is donderdagnacht door de sectie Brandweer van Veiligheidsregio Zuid-Limburg verzocht met spoed bijstand te verlenen in de met grote wateroverlast kampende gebieden. Daarop rukten 11 NRV-eenheden van peloton 3 uit en 12 van peloton 5. Vanmiddag vertrokken 16 NRV-eenheden van peloton 2 uit Amstelveen naar het eveneens zwaar getroffen België, op verzoek van het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC).

NRV-eenheden in het door wateroverlast getroffen Valkenburg. (Foto: Dennie van den Brande / RN)

De alarmering van de NRV, een samenstelling van eenheden vanuit de brandweerorganisatie en de Reddingsbrigade, had donderdag rond 1.00 uur plaats naar aanleiding van de gevolgen van zware regenval en hoogwater in Zuid-Limburg. De eenheden van peloton 3 (Zuid-West / veiligheidsregio's Haaglanden,
 Hollands MiddenRotterdam-RijnmondZuid-Holland-Zuid) en peloton 5 (Zuid / veiligheidsregio's ZeelandMidden- en West-BrabantBrabant-NoordLimburg-NoordZuid-Limburg) reisden af naar Kazerne Noord van Brandweer Maastricht, de opkomstlocatie.

Inzetgebieden
,,In de nacht zijn vooral verkenningen uitgevoerd'', geeft Mark Jansen, landelijk coördinator van de NRV, aan vanuit het 24/7 bemande NRV-actiecentrum bij Reddingsbrigade Nederland in IJmuiden. ,,De hulpverlening werd verdeeld over twee inzetgebieden. Een inzetgebied met daarin een verzorgingshuis en individuele meldingen uit de omliggende woonwijk. En een inzetgebied met losse meldingen uit de kern van Valkenburg.'' De inzet voor het verzorgingshuis in Valkenburg, met zo'n 140 hulpbehoevende bewoners, vond vanaf de tweede helft van de ochtend plaats.

Evacuatie bewoners Oranjelaan Valkenburg. (Video: Roger Moonen)

Overstromingsproblematiek
De zware regenval stopte, maar het hoogwater zal naar verwachting tot nog drastischer situaties leiden. Omdat de overstromingsproblematiek in België eveneens kritiek is, werden in de loop van de middag de eenheden van peloton 2 (Noord-West / veiligheidsregio's Noord-Holland NoordZaanstreek-WaterlandKennemerlandAmsterdam-Amstelland) uit vooralarm gehaald om naar Luik te vertrekken, waar ze inmiddels zijn gearriveerd. 26 eenheden van peloton 1 (Midden en Noord / veiligheidsregio's GroningenFryslânFlevolandGooi en Vechtstreek, Utrecht) verzamelden zich in IJsselstein om te vertrekken naar Maastricht. Ze worden naar verwachting in de nacht van 16 juli ingezet, daar waar ze het hardst nodig zijn. Eenheden van peloton 4 (Oost / veiligheidsregio's IJssellandNoord- en Oost-GelderlandGelderland-MiddenGelderland-Zuid) staan in vooralarm.

Verwachting
Ronald Stoffer, bestuurslid Waterhulpverlening van Reddingsbrigade Nederland: ,,De verwachting is dat de gehele Nationale Reddingsvloot ingezet zal gaan worden en daarnaast is ook een beroep gedaan op de extra bemanningen voor de aflossing. De operatie kan nog doorgaan tot in het weekend. Het is mooi om te zien dat alle brigades alert en actief zijn, ondanks dat we inmiddels in het strandseizoen zitten en de zomervakantie aan de orde is.'' Het NRV-actiecentrum coördineert de bemensing voor de inzetten en de bijbehorende aflossing. Zo is er rustmogelijkheid in Maastricht-Noord geregeld. De operationele coördinatie ligt bij de veiligheidsregio’s, het Regionaal Operationeel Team (ROT) en het Commando Plaats Incident (CoPI). Jansen: ,,Focus van de NRV-inzet is nog steeds verkennen en het redden van mensen. Plus de evacuatie van hulpbehoevenden. De verwachting is dat die inzet mogelijk nog twee dagen gaat duren.''

Nationale Reddingsvloot
De Nationale Reddingsvloot bestaat uit 88 eenheden (vaartuigen), vier van alle 22 betrokken veiligheidsregio’s. Voor zestien van deze veiligheidsregio’s geldt dat zij lokale reddingsbrigades hebben gevraagd om voor hen vaartuigen te leveren. Zes veiligheidsregio’s laten hun reddingsgroep bestaan uit eenheden van de brandweer. De veiligheidsregio’s die samenwerken met lokale reddingsbrigades sluiten hiervoor overeenkomsten af met Reddingsbrigade Nederland.

Word donateur

Deel 

Meer nieuws

overzicht