Terug
Nieuws

Wees risicobewust tijdens buitenzwemseizoen

Morgen, zaterdag 1 mei, start het seizoen voor zwemmen in oppervlaktewater. Zwemmen betekent plezier voor jong en oud, en is vooral gezond. Maar zwemmen in open water is niet zonder risico. Reddingsbrigade Nederland is een van de organisaties die de taak op zich neemt om het publiek van voorlichting te voorzien.

Toezicht in een waterrijk recreatiegebied. (Foto: Patrick Boertje)

In Nederland zijn meer dan 700 officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar het mogelijk is om veilig te zwemmen. Deze staan genoemd op www.zwemwater.nl, worden belicht in de actuele app Zwemwater en zijn ter plaatse te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie. Op die locaties worden de waterkwaliteit (hygiëne) en de veiligheid gedurende het zwemseizoen door de overheid gecontroleerd. Reddingsbrigade Nederland raadt aan uitsluitend daar te zwemmen.

Informatieborden
De Helpdesk Water van de Rijksoverheid stelt: 'Officiële zwemwaterlocaties zijn locaties die ingericht zijn om te zwemmen en als zodanig zijn aangemeld bij de Europese Unie (EU). Elke provincie wijst jaarlijks, voor aanvang van het zwemseizoen, zwemplekken in oppervlaktewater aan op grond van de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Whvbz). Op de informatieborden wordt de kwaliteit van het zwemwater volgens EU-richtlijnen aangegeven in vier klassen. De aangegeven kwaliteitsklasse zegt iets over de waterkwaliteit gedurende de afgelopen jaren. Daarnaast wordt informatie gegeven over de actuele kwaliteit.

Zwemvaardigheid
Reddingsbrigade Nederland adviseert iedereen: wees goed voorbereid als je gaat zwemmen in open water, ook als het om een aangewezen zwemwaterlocatie gaat! Ken de risico's van open water, leer de betekenis van de strandvlaggen, maar vooral: zorg dat je zwemvaardig bent. Met het Nationale Zwemdiploma C op zak voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Maar regelmatig blijven zwemmen, is ook van belang voor de zwemvaardigheid. Door de sluiting van de zwembaden tijdens de coronacrisis is het langere tijd lastig geweest om hieraan te werken. In een protocol wordt beschreven hoe zwemmen en recreëren in en aan oppervlaktewater mogelijk is in tijden van corona.

Meer veiligheid
Reddingsbrigade Nederland heeft een missie: meer veiligheid in, op en langs het water. Dat is het doel waarvoor de lifesavers en lifeguards van reddingsbrigades zich dagelijks vrijwillig inzetten. We doen het uiterste om te zorgen dat er niemand verdrinkt, en iedereen veilig kan genieten van het vele water dat Nederland telt. Daarom geeft Reddingsbrigade Nederland voorlichting, en tips en adviezen voor meer veiligheid. Speciaal voor kinderen is er de flyer 'Tips voor zwemmen in open water', geproduceerd in het kader van de campagne 'Aan de slag voor meer veiligheid'. Daarop wordt ook aangegeven wat je moet doen als je zelf in de problemen bent en wat je moet doen als je iemand in de problemen ziet.

Gezondheidsrisico's
Zwemmen in oppervlaktewater, wat altijd op eigen risico gebeurt, kan ook gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Zo bestaat de kans op maag- en darmklachten, zwemmersjeuk, oorontsteking en de Ziekte van Weil. Maar ook temperaturen kunnen tot problemen leiden. Houd er aan het begin van het zwemseizoen rekening mee dat het water nog erg koud kan zijn en dat spieren daardoor onverwacht en snel verkrampt kunnen raken. Reddingsbrigade Nederland waarschuwt eveneens voor het gevaar van oververhitting en warmteletsels bij hoge temperaturen.

Deel 

Meer nieuws

overzicht