Terug
Nieuws

Brigades helpen Rode Kruis bij patiëntenvervoer

Reddingsbrigades in veiligheidsregio’s Utrecht en Gooi en Vechtstreek ondersteunen sinds enkele weken het Rode Kruis bij patiëntenvervoer. Tijdens deze tweede coronagolf heeft het Rode Kruis zijn hulpverlening nog verder opgeschaald. Zo worden in de regio Utrecht tientallen ritten per week van ambulancediensten overgenomen, waarbij het gaat om mensen die niet per se met een ambulance vervoerd hoeven te worden.

Samenwerkingspartners Mark Peeters (links) en Ron van Vugt. (Foto: Peter van 't Pad)

Al meer dan 20 lifeguards meldden zich aan om als chauffeur of bijrijder te helpen met het patiëntenvervoer. Zij zijn afkomstig van reddingsbrigades in onder meer Amersfoort, Huizen, IJsselstein, Utrecht en Vinkeveen. Na een korte training konden deze lifeguards de eerste ritten in speciaal ingerichte bussen verzorgen, onder de vlag van het Rode Kruis. Ritten bijvoorbeeld van het ziekenhuis naar het verzorgingshuis of van het ziekenhuis naar huis.

Vaardigheden
Ron van Vugt, hoofd Bevolkingszorg van het Rode Kruis in Utrecht: ,,We waren dringend op zoek naar hulpverleners die snel ingezet konden worden. Al langer werken wij in deze veiligheidsregio’s samen met de reddingsbrigades. Zodoende zijn we bekend met de professionele vaardigheden van de lifeguards. Het vervoeren van slachtoffers, EHBO en het geven van persoonlijke aandacht behoren tot hun basisvaardigheden. We zijn dan ook erg blij met de adequate respons vanuit de reddingsbrigades.’’

Samenwerking
Voor de lifeguards is het verzorgen van deze ritten ook waardevol voor het op hoog niveau houden van hun vakbekwaamheid en de versterking van hun netwerk. ,,Lifeguards van verschillende reddingsbrigades voeren bijvoorbeeld samen een rit uit’’, aldus Mark Peeters, regiocoördinator van Reddingsbrigade Nederland. ,,Daarnaast raken ze bekend met de werkwijze van het Rode Kruis als partner in de hulpverleningsketen. De ondersteuning tijdens deze crisisperiode draagt direct bij aan verbondenheid en samenwerking tussen de vrijwilligers van beide organisaties.’’

Hulpactie
Het Rode Kruis noemde dit eerder al de grootste nationale hulpactie sinds de Watersnoodramp van 1953. De organisatie verwacht zeker tot mei volgend jaar hulp te moeten verlenen. Hulp waaraan lifeguards van reddingsbrigades, aangesloten bij Reddingsbrigade Nederland, graag een bijdrage leveren.

Deel 

Meer nieuws

overzicht