Terug
Nieuws

Nieuwe reddingsboot voor Reddingsbrigade Naarden

Reddingsbrigade Naarden heeft een nieuwe reddingsboot in ontvangst genomen. Het betreft een Damen RHIB 975 van 9.75 meter lang en 3.35 meter breed, door Damen Shipyard gebouwd en compleet uitgerust voor het reddingswerk. Deze zal worden ingezet voor hulpverlening op de Zuidelijke Randmeren.

De nieuwe reddingsboot van Reddingsbrigade Naarden. (Foto: RBN)

De nieuwe reddingsboot is gedoopt 'Promers' en daarmee vernoemd naar Bastion Promers, onderdeel van de vestingwerken van Naarden. Deze aanwinst, gerealiseerd dankzij een maatschappelijk betrokken donateur, zal na een scholings- en trainingsperiode voor de lifeguards in actie komen op het Gooimeer, het IJmeer en het zuidelijk deel van het Markermeer.

Snelheid
De Promers wordt voortgestuwd door twee Volvo Penta D6-dieselmotoren van elk 370 pk, waarmee een snelheid van circa 50 knopen (92/93 kilometer per uur) kan worden gehaald. De afmetingen bieden veel werk- en opslagruimte voor hulpverlenings- en reddingsmaterialen. Er is plaats voor vier lifeguards en circa 26 geredden. Deze reddingsboot is voorzien van geveerde stoelen, moderne communicatie- en navigatieapparatuur en een intercom waarmee de lifeguards onderling kunnen communiceren. Dit spraaksysteem is verwerkt in de helmen die op de Promers worden gedragen.

Professionalisering
,,Reddingsbrigade Naarden is bijzonder blij met de komst van de nieuwe reddingsboot en is de donateur dan ook bijzonder dankbaar voor het getoonde vertrouwen'', bericht voorlichter Vincent Stoit. Het betekent 'een sterke impuls' voor 'verdere professionalisering van de reddingsbrigade' en 'verdere ontwikkeling naar een volwaardig reddingsstation dat 24/7 paraat staat'. ,,Eerder dit jaar schonk een andere donateur ook een reddingsboot aan de reddingsbrigade, een Tornado Rib met een lengte van 8.50 meter, die de naam Ronduit draagt. Deze is afgelopen februari in gebruik genomen. Nu de reddingsbrigade twee grotere en snelle reddingsboten heeft, kan zij altijd hulpverlenen, ook als één reddingsboot in onderhoud is.''

Uitrukken
Reddingsbrigade Naarden is gehuisvest op Jachthaven Naarden, vanwaar de uitrukken plaatsvinden. ,,De reddingsbrigade is dit jaar inmiddels al 37 keer uitgerukt om watersporters en beroepsvaart in problemen te hulp te schieten. Al het reddingswerk wordt uitgevoerd door professioneel opgeleide vrijwilligers die jarenlang opleidingen hebben gevolgd en jaarlijks bijscholingen volgen.''

Deel 

Meer nieuws

overzicht