Terug
Nieuws

Wereldkampioenschappen Lifesaving 2020 afgelast

De Wereldkampioenschappen Lifesaving 2020 gaan niet door. Secretaris-generaal Harald Vervaecke van de International Life Saving Federation (ILS) maakte die beslissing vandaag namens de Crisis Management Group (CMG) per brief wereldkundig. Het WK zou van 18 september tot en met 5 oktober gehouden worden in het Italiaanse Riccione, maar wordt verschoven naar 2021 (of 2022). De CMG komt zo soedig als mogelijk met meer details.

Vervaecke somt tien feiten op:

1. De wereld wordt geconfronteerd met een pandemische situatie die bijna alle landen treft, inclusief alle ILS-lidorganisaties.

2. Italië, en vooral Noord-Italië, is onlangs zwaar getroffen door Covid-19 zonder dat er een onderbreking in zicht was en de regio rond Riccione is een van de meest getroffen gebieden.

3. Er is een wijdverbreide beperking op internationale reizen en een massale annulering van vluchten, en we weten niet wanneer die situatie zal worden genormaliseerd.

4. Er is een gebrek aan beschikbare reisverzekering. Omdat Covid-19 bekend is, zal geen enkele verzekeringsmaatschappij mensen dekken die besmet zijn geraakt in risicozones.

5. De sociale afstandsvereisten en het afnemende aantal mensen dat een massabijeenkomst kan vormen, staan toeschouwers niet toe en zullen daarom de wereldwijde impact van de wereldkampioenschappen verminderen of zelfs wegnemen.

6. Veel nationale levensreddende kampioenschappen worden afgelast, waardoor teams niet kunnen worden geselecteerd en voorbereid.

7. Veel zwembaden zijn gesloten, wat de training en de voorbereiding van onze deelnemers beïnvloedt.

8. De leeftijd van veel van onze technische functionarissen en afgevaardigden (35% is ouder dan 60) is hoog en deze groep wordt geïdentificeerd als de risicogroep.

9. De economische impact van Covid-19 op onze nationale federaties is aanzienlijk. Velen zullen in een recessie verkeren als gevolg van de virusuitbraak, met name onze lage- en middeninkomenslanden.

10. We weten niet wat de impact van Covid-19 zal zijn over 6-12 maanden, aangezien het 4 maanden geleden niet bestond. Wetenschappers voorspellen dat de piekcrisis in Europa in het voorjaar van 2020 zal zijn en dat de piekcrisis in veel Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse en Aziatisch-Pacifische landen in de zomer en het najaar van 2020 zal zijn. Er wordt voorzien dat de situatie begin 2021 'genormaliseerd' zal worden als we een mogelijk opnieuw optreden van Covid-19 tellen in sommige landen waar de ziekte is overgegaan. Mogelijk is begin 2021 medicatie of een vaccin beschikbaar.

Zorg
Vervaecke bericht dat de belangrijkste zorg van de ILS is 'de gezondheid en het welzijn van onze leden, afgevaardigden, technische en teamfunctionarissen, deelnemers, vrijwilligers, personeel, toeschouwers, enzovoort'. Mede daarom is woensdag 18 maart de Covid-19 Crisis Management Group met spoed gecreëerd om het werk op zich te nemen van een kleinere groep die sinds januari dagelijks de Covid-19-kwesties volgt en beheert. De groep bestaat uit de ILS-kanselarij, de gastheren van de WK's 2020 en 2022, de voorzitter en de secretaris van de ILS Sport Commission, de ILS Executive Director, de ILS Events Director, de ILS Legal Advisor en de ILS Financial Advisor.

Vervaecke spreekt de hoop uit dat alle leden het besluit begrijpen en dat iedereen veilig blijft.

Deel 

Meer nieuws

overzicht