Terug
Nieuws

Brigades Oss en Eindhoven winnaars NK SERC 2020

De senioren van Reddingsbrigade Oss en de junioren van de Eindhovense Reddingsbrigade mogen zich een jaar lang Nederlands kampioen SERC noemen. Zij stonden zaterdag 7 maart op de hoogste trede van het podium in zwembad De Broene Eugte te Staphorst. De Programmaraad Sport Evenementen van Reddingsbrigade Nederland organiseerde dit NK in samenwerking met de plaatselijke reddingsbrigade.

De medaillewinnaars van het NK SERC 2020. (Foto: RN)

Bij de 'simulated emergency response competition' (SERC) nemen alle ploegen deel aan twee voorrondes. Voor de eerste voorronde wordt geloot om de startvolgorde. De tweede voorronde vindt in omgekeerde volgorde plaats en in een ander wedstrijdveld, zodat gelijke beoordeling mogelijk is. De voorrondes verlopen volgens het SERC-principe: in twee minuten zoveel mogelijk slachtoffers in veiligheid brengen (aan de kant, op de kant of aan een drijfmiddel).

Eerste voorronde
De eerste voorronde vond plaats onder de noemer 'Een broeierige zaterdagavond'. Hierbij ging het om het denkbeeldig scenario waarbij leerlingen van de nabijgelegen Pieter Zandt-scholengemeenschap op een broeierige zomeravond bij een plas aan de J.C. van Andelweg zitten. De gezelligheid verdwijnt als er vervelende hangjongeren bijkomen, die het groepje insluiten en het water injagen. De ruzie wordt er niet leuker op door schoppen, trekken, duwen en onder water houden.

De ploegen die deelnamen aan het NK kregen kort tevoren in de kleedkamer als bericht: ,,Jullie komen van het zwembad af, na een training, en passeren de plas aan de J.C. van Andelweg. Jullie zien een vechtpartij in het water. Jullie schatten in dat het risico om het water in te gaan en de ruzie te beslechten klein is, en grijpen in.'' Met als middel alleen een tuigje met lijn, dat een teamlid bij zich had, kregen de ploegleden te maken met zes slachtoffers (SO's): SO 1 - vriend(in) van SO 2 die er slecht aan toe is, hoest en proest, en niet of nauwelijks aan adem komt; SO 2 - jongen die in het gezicht geschopt Is en in paniek is, die zijn vriend(in) niet in de steek wil laten; SO 3 - meisje dat enorm boos is, helpers aanziet voor aanvallers en gerustgesteld moet worden; SO 4 - jongen die bewusteloos is van onder water duwen en nog op het water drijft; SO 5 - dader die wegvlucht en zich niet laat pakken, waarvan een goed signalement mogelijk is; SO 6 - dader die wegvlucht maar struikelt, uitgeput is en naar de kant kan, waarbij opgepast moet worden voor confrontatie.

Tweede voorronde
De tweede voorronde vond plaats onder de noemer 'Plezier slaat om in angst'. Hierbij ging het om het denkbeeldig scenario waarbij het voorjaar is op Waterpark Beulaeke Haven in Wanneperveen. Jachteigenaren zijn volop bezig met onderhoud van hun boten om ze klaar te maken voor het nieuwe seizoen. De meegekomen jeugd vermaakt zich op en om het water. Met enkele kleine bootjes houden ze schijngevechten. Een achteruit varende boot raakt met zijn schroef de rubberbootjes en vaart in eerste instantie weg. Eén bootje is lek, het andere slaat om. De stuurman van het jacht is de eerste die hulp wil verlenen, maar is erg onvoorzichtig, glijdt uit en valt over de reling.

De ploegen die deelnamen aan het NK kregen kort tevoren in de kleedkamer als bericht: ,,Jullie zijn een bevriende schipper aan het helpen bij het vaarklaar maken van zijn zeilboot. Bij de aanlegsteiger om de hoek is plotseling een hoop geschreeuw. Jullie gaan een kijkje nemen.'' Met een rescuetube en een werpzak kregen de ploegleden te maken met zeven slachtoffers: SO 1 - stuurman van het jacht, die zijn knie brak bij de val van de boot en vreselijke pijnen heeft; SO 2 - geraakt door de schroef, met flinke wond aan arm en hand; SO 3 - goede zwemmer die bij SO 2 blijft en zelf niets heeft; SO 4 - onder een omgeslagen bootje, in paniek, een slechte zwemmer; SO 5 - zoekt SO 4, maar niet onder het bootje, die pas meegaat als SO 4 gevonden is; SO 6 - staat aan de kant, vraagt zich af hoeveel slachtoffers er zijn en komt er één tekort; SO 7 - komt na 90 seconden aanlopen, lag te slapen in een boot, komt op het lawaai af en is het missende slachtoffer.

Finale
De finale vond plaats onder de noemer 'Daar kom je niet mee thuis deze keer'. Hierbij ging het om het denkbeeldig scenario waarbij op een frisse, maar daarom ook rustige nazomeravond wat mensen aan het terras bij Elly’s Beach en Bistro aan de Veneweg in Wanneperveen zitten. Het is inmiddels windstil geworden. Een grote heteluchtballon is daardoor in de problemen gekomen. Pal uit het westen komend, probeert hij het strandje te bereiken. Vanuit een bootje aan de aanlegsteiger bij het strand wordt getracht een lijn vanuit de ballon te grijpen. Alle hulp is vergeefs. De ballon komt voor het strand in het water. De zware mand duwt het helpende bootje om en slaat ook zelf om in het water. Het schouwspel trekt veel bekijks, maar helpen ho maar.

De ploegen die deelnamen aan het NK kregen kort tevoren in de kleedkamer als bericht: ,,Jullie gaan na een dagje uit naar het terras bij Elly’s Beach en Bistro in Wanneperveen. Aangetrokken door een buffet, maar als je daar komt ook voor een spectaculair ongeval met een heteluchtballon. Kunnen jullie hulp bieden? Want verder zijn er (bijna) alleen maar toeschouwers.'' Met lijnen en een rescuetube kregen de ploegleden te maken met acht slachtoffers: SO 1 - uit hulpbootje, die de mand op zich kreeg en op de bodem ligt; SO 2 - uit hulpbootje, die in het water ligt, versuft is, maar verder niets heeft; SO 3 - balloneigenaar die aangezichtsverbranding heeft doordat de brander nog een laatste stoot gaf en niets ziet; SO 4 - passagier die in de schuin liggende mand zit , eruit wil, maar niet kan; SO 5 - passagier die ook in de mand zit, maar er niet uit wil vanwege niet kunnen zwemmen; SO 6 - passagier in het water die zijn dure fototoestel kwijt is en zonder niet naar de kant wil; SO 7 - passagier die onder het zeil verdwenen is, er onderuit probeert te komen en snel hulp moet krijgen; SO 8 - passagier die vastzit door een lijn om zijn voet, kan drijven, maar in paniek is.

Medaillewinnaars
De beste teams uit de voorrondes kwamen in actie in twee finales: één voor de Open Categorie Ploegen (geboortejaren 2005 en eerder) en één voor aspiranten C (geboortejaren 2006-2008). Beide finales kostten maximaal drie minuten werktijd, waarbij ook gejureerd werd op nazorg, inclusief EHBO. Als medaillewinnaars van het NK SERC 2020 kwamen uit de bus: (bij de senioren) 1. Oss, 2. Uden, 3. Zwolle; (bij de junioren) 1. Eindhoven, 2. Houten, 3. Staphorst.

Deel 

Meer nieuws

overzicht