Reddingsbrigade Nederland

Wat betekent die vlag?

Reddingsbrigades beschikken bij hun reddingspost(en) in elk geval over een basisset van vlaggen. Deze worden door lifeguards, op basis van de actuele situatie, aan de vlaggenmast gehesen. Om zwemmers, baders, watersporters en overige recreanten te waarschuwen en te informeren over de risico’s die verbonden zijn aan het zwemmen in open water, zoals de zee.

De basisset van vlaggen voor de vlaggenmast bestaat uit:

Vlag rood over geel Rood-geel (rechthoekige vlag)

Lifeguards aanwezig.
Deze geeft aan dat de reddingspost is geopend en in het verzorgingsgebied van de reddingsbrigade toezicht wordt gehouden door gekwalificeerde lifeguards.

Vlag rood Rood (rechthoekige vlag)

Niet zwemmen! Zeer gevaarlijk.
Deze geeft ernstig gevaar aan en wordt gehesen als de condities van het (zwem)water zeer gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden ten zeerste afgeraden.

Vlag geel Geel (rechthoekige vlag)

Pas op met zwemmen! Gevaarlijk.
Deze geeft gevaar aan en wordt gehesen als de condities van het (zwem)water gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water wordt afgeraden. Zwemmers en baders moeten extra voorzichtig en waakzaam zijn.

Windzak oranje Oranje (windzak)

Pas op met zwemmen! Geen drijfmiddelen gebruiken.
Deze geeft aan dat het onveilig is om met (opblaasbare) drijfmiddelen het water op te gaan en wordt gehesen bij een aflandige wind en/of stroming.
 
Het landelijk protocol omvat verder: een basisset van vlaggen voor vlaggenstokken (per twee te plaatsen aan de waterlijn door reddingsbrigades op basis van de actuele situatie) en optionele vlaggen (te hijsen aan de vlaggenmast door reddingsbrigades in overleg met bevoegd gezag of op grond van de actuele situatie).
 
De basisset van vlaggen voor vlaggenstokken bestaat uit:
 
rood-geel beachflags Rood-geel (rechthoekige vlaggen of beachflags)
 
Zwemgebied onder toezicht van lifeguards
Deze geven een afgebakende zwemzone aan. Het gebied ertussen staat onder permanent toezicht van gekwalificeerde lifeguards. Daar zwemmen wordt aanbevolen. Watersport is in dit gebied niet toegestaan.
 
zone zwart-wit Zwart-wit geblokt (rechthoekige vlaggen)

Watersportgebied
Deze geven een afgebakende watersportzone aan. In het gebied ertussen wordt watersport bedreven. Daar zwemmen wordt ten zeerste afgeraden.
 
zone danger Rood met ‘Danger’ in gele letters (beachflags)
 
Gebied met gevaarlijke omstandigheden
Deze geven een afgebakende zone aan waar de condities van het (zwem)water gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden of andere activiteiten ondernemen op of in het water heeft een verhoogd risico. Daar zwemmen wordt ten zeerste afgeraden.
 
Op een bewaakte zwemlocatie mag bij vlaggen geen verwarring bestaan over de inzet en de betekenis ervan. Het vlaggengebruik wordt daarom verfijnd tot een nieuw landelijk protocol, met als doel 'eenduidigheid', naast aansluiting bij het protocol van de International Life Saving Federation of Europe (ILSE). De basissets van vlaggen voor de vlaggenmast en vlaggen voor vlaggenstokken zijn al door de ILSE geaccordeerd. Voor 2019 wordt een publiekscampagne voorbereid, die alle waarschuwings- en signaleringsvlaggen aangaat.

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld