Reddingsbrigade Nederland

Voorlichting (preventie)

Wat betekent die vlag?

Reddingsbrigades beschikken bij hun reddingspost(en) in elk geval over een basisset van vlaggen. Deze worden door lifeguards, op basis van de actuele situatie, aan de vlaggenmast gehesen. Om zwemmers, baders, watersporters en overige recreanten te waarschuwen en te informeren over de risico’s die verbonden zijn aan het zwemmen in open water, zoals de zee.

Eb & vloed, muien & zwinnen?

De zee. Misschien wel een van de belangrijkste dingen op een stranddag is te weten wat daar gebeurt. Niet alleen om de hele dag zeker te zijn van een droge zitplaats, maar vooral om te weten of u veilig kunt zwemmen. Bij de Reddingsbrigade hangt een bord met tijden van hoog­ en laagwater.

Wat moet je doen als je in een mui terecht komt?

Een mui is een onderbreking of geul in de zandbank die loodrecht op het strand staat waardoor het water met veel kracht naar de zee stroomt. Als je in zo'n muistroom terecht komt wordt je een stuk meegevoerd de zee op. Muien brengen zwemmers vaak in de problemen, omdat men niet weet wat je dan moet doen en snel in paniek raakt.

Wat te doen als je een drenkeling in het water ziet?

De Reddingsbrigade begrijpt de neiging om hulp te willen verlenen als er iemand in de problemen is, maar adviseert om niet zelf een reddingsactie te ondernemen als je daar niet voor getraind bent en de omstandigheden niet goed kent. Anders kan de situatie verergeren doordat er nog iemand in de problemen komt.

Veilig schaatsen op natuurijs

Is het mooi winterweer en heb je zin om te schaatsen? Dat is niet zonder risico!

Meer informatie

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

* verplicht veld