Lifesavingsport

Zwembad, strand en zee

De lifesavingsport is oorspronkelijk ontwikkeld om lifeguards fit en scherp te houden voor het echte hulpverlenings- en reddingswerk in, op en langs het water. Zwembad, zee en strand vormen de arena's voor de wedstrijdonderdelen. In de categorieën aspiranten, junioren, senioren en masters gaan lifesavingsporters zowel in teamverband als individueel de krachtmeting met elkaar aan.

Zwembad, strand en zee
Maximale inzet tijdens het NK Lifesaving Teams ABM 2022. (Foto: Manfred Buttke)

De lifesavingsport is gekoppeld aan levensbelangrijke werk voor de samenleving: het hulpverlenings- en reddingswerk. Lifesavingsporters hebben eerst de fysieke en mentale vaardigheden geleerd om zichzelf en anderen te helpen en redden om daarna deze vaardigheden door middel van training te onderhouden en versterken, en in competitieverband te tonen en testen.

Wedstrijdonderdelen
Bij de pool events en ocean events gaat het om techniek, tactiek, kracht en snelheid, maar ook om het vermogen om prioriteiten te stellen, aanpassing aan de situatie en laten zien wat initiatief nemen is. De combinatie van team- en individuele onderdelen bepaalt bij (inter)nationale kampioenschappen de teamprestatie, die zichtbaar wordt in het team- of landenklassement.
 


Diplomazwemmen
Kinderen ontwikkelen de benodigde vaardigheden tijdens het diplomazwemmen in de opleidingslijn Lifesaving; ze maken tijdens de lessen kennis met de lifesavingsport door middel van leuke spelvormen en competitie-elementen die zijn afgeleid van de wedstrijdonderdelen. Dit motiveert om op onderdelen te trainen en deel te nemen aan wedstrijden.

Deelnemers
Een toenemend aantal van onze ruim 21.000 leden is actief met de lifesavingsport. Dit past bij het mondiale beeld van een groeiend aantal beoefenaars. In 2012 namen 4000 sporters deel aan het Wereldkampioenschap Lifesaving, in 2016 waren dat er 5000 en in 2018 7000. Reddingsbrigade Nederland, en daarmee Nederland, wordt vertegenwoordigd door Lifesaving Team Nederland, bestaande uit het Nationaal Team Lifesaving Senioren (NTLS; vrouwen en mannen) en het Nationaal Team Lifesaving Junioren (NTLJ; meisjes en jongens). Aan beide selecties is een begeleidingsteam (onder anderen trainers en fysiotherapeuten) verbonden.

Olympische Spelen
Reddingsbrigade Nederland ofwel de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen (KNBRD) is een van de 77 sportbonden die aangesloten zijn bij NOC*NSF. De lifesavingsport is ook erkend door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en staat op de nominatie om demonstratiesport te zijn tijdens de Olympische Spelen van 2032 in het Australische Brisbane.

Meer informatie over lifesavingsportwedstrijden staat op de website van de Programmaraad Sport Evenementen.